Kilometerslange ondergrondse tunnels. Eeuwenoude fossielen, stalactieten en stalagmieten. Bijzondere rotsformaties, magische lichtinvallen en het spookachtige Halocline of Hydrogen effect.
De cenotes, die te vinden zijn op het schiereiland Yucatan in Mexico behoren tot de grootste en indrukwekkendste cenotes ter wereld. Snorkelen is al onwijs mooi maar een tankduik mag zeker niet ontbreken. Tussen alle duizenden cenotes die er te vinden zijn heb ik voor jou een top 4 gemaakt!
Let op: om een duik te maken in een cenote is het vereist om een PADI Scuba Diving brevet (level 1) in bezit te hebben. Het is toegestaan om tot en met een diepte van 18 meter te duiken.
Waarom duiken in cenotes?
Duiken in de cenotes van Mexico is niet te vergelijken met duiken in de zee. Je vindt er geen duizenden vissoorten, haaien, manta's of andere grote zeedieren. Ik hoor je denken, waarom is dit dan zo bijzonder? Het onderscheid is dat je in cenotes letterlijk de geschiedenis in duikt en tientallen bijzondere formaties tegenkomt. Je springt met je zaklamp het water in en ontdekt een groot, ondergronds, donker doolhof van tienduizenden jaren oud.
In combinatie met het zonlicht dat in bepaalde delen van de cenotes naar binnenkomt vormt het een magisch plaatje!
Cenote Tazjma-Ha
Deze cenote is een absolute topper wanneer je je PADI Scuba Diving duikbrevet heb behaald. In deze cenote, die gelegen is op 30 kilometer vanaf Playa del Carmen, is ontzettend veel geschiedenis te vinden. Het lijkt alsof je je in een avontuurlijk videospel bevindt. Op het ene moment zwem je door tunnels met honderden stalactieten, stalagmieten en fossielen en op het andere moment kom je terecht in gigantische ruimtes met prachtige lichtinvallen door de zon. Je zaklamp heb je op dat moment niet nodig.
De duiken in Tazjma-Ha duren over het algemeen wat langer dan wanneer je duikt in andere cenotes. Dit komt omdat het een vrij grote cenote is met veel (smalle) tunnels waar jouw duikinstructeur je doorheen leidt. Het is de kunst om een goede buoyancy (drijfvermogen, balans) te hebben wanneer je door een smalle tunnel zwemt. Er kunnen stalactieten en stalagmieten uitsteken die je natuurlijk niet wilt beschadigen. Vooral in zoet water is het lastiger om de juiste balans te vinden.
Cenote Angelita
Ben jij een durfal en een Advanced Open Water Duiker? Dan is deze cenote nabij Tulum echt een parel en misschien wel het meest bizarre wat je gaat zien.
Tijdens deze duik daal je maar liefst 32 tot maximaal 40 meter. Cenote Angelita is als het ware een drop naar de diepte. Het is geen ondergronds doolhof net zoals Tazjma-Ha. De eerste meters zijn pikzwart, het enige dat je kan zien zijn de zaklampen van je mede-duikers. Na een daling van 5 á 10 minuten wordt de ruimte verlicht door het magische Halocline of Hydrogen effect (mist). Deze mist wordt veroorzaakt door ontbindend, organisch materiaal dat al jaren op de bodem ligt. Een tweede oorzaak van de mistvorming is het verschil tussen zout - en zoet water. De mistlaag die 5 meter dik is wordt gevormd door zout water. Wanneer je door de mist heen zwemt zal je zien dat je zicht veel minder goed is, het lijkt alsof je door melk aan het zwemmen bent.
Door de mist heen zijn takken te zien die al tienduizenden jaren oud zijn. Ook zijn er op de bodem gebroken potten uit de Maya tijd te vinden die toendertijd in de cenote zijn gevallen. Het totaal plaatje is best spooky maar echt prachtig en onwerkelijk om te zien.
Cenote Chac Mool
Ook Chac Mool mag niet ontbreken vanwege zijn prachtige lichtinvallen, rotsformaties en de Halocline of Hydrogen. Deze cenote is het kleinere broertje van Tazjma-Ha.
Let op: in deze cenote is het niet toegestaan om foto's te maken.
Cenote Kukulcan
Cenote Kukulcan is de perfecte cenote voor de eerste keer. De cenote is voornamelijk gevuld met grotere ruimtes, veel lichtinvallen en extra helder water.
Waar kan ik de cenote duiken boeken?
Een goede duikschool om de cenote duiken te boeken is Barefoot Dive Center. De duikschool is gevestigd op Cozumel maar je kunt ze gemakkelijk bereiken via Whatsapp om de duiken te boeken of informatie aan te vragen. Stel dat je in Playa del Carmen of Tulum verblijft, word je door je duikinstructeur opgehaald bij je accommodatie.
Kosten voor duiken in cenotes
Duiken in cenotes is niet goedkoop, maar dat is geen reden om het te schrappen van je bucketlist. Je krijgt er namelijk een bijzondere ervaring voor terug, die je de rest van je leven niet meer zal vergeten. Je betaalt altijd voor 2 duiken, allebei in een andere cenote. Hieronder vind je een prijsoverzicht van de bovenstaande genoemde cenotes:
Combinatie Tazjma-Ha en Angelita: €190,-
De kosten om te duiken in deze cenotes liggen hoger aangezien de afstand tussen de cenotes langer is. Dat betekent dat je meer kosten betaalt voor het transport.
Combinatie Chac Mool en Kukulcan: tussen de €140 en 160,-
Je kunt samen met je duikschool bespreken waar jouw niveau ligt en wat jouw wensen zijn. Het is mogelijk om een andere combinatie te boeken. Als je alleen je Open Water certificaat hebt, zou je Tazjma-Ha kunnen combineren met een andere cenote waar je een Advanced certificaat niet voor nodig hebt.
Commentaires